Tips på hur man fixar läxorna

Att sätta sig med sina läxor efter en lång skoldag kan kännas jobbigt, men det finns några sätt att göra det lite enklare.

Här delar några tonåringar med NPF med sig av sina knep:

fixalaxan2BE OM HJÄLP. Be en lärare om hjälp med att planera läxorna

PÅMINNELSER. Sätt ett larm för att inte glömma böckerna i skolan. Om larmet ringer innan du går hem kommer du lättare ihåg att ta med sig böckerna. Sätt även ett till larm för att komma ihåg att göra läxorna när du kommer hem.

REGELBUNDEN MAT. Ät mellanmål innan du börjar med läxorna, så få du lite ny energi.

FÖRÄLDRARNA. Ibland kan föräldrarna också hjälpa till. De kan påminna om läxorna och se till att du kommer igång.

PLUGGSÄLLSKAP. Plugga tillsammans med en kompis.

BRA PLUGGMILJÖ. Hitta en bra plats att sitta på. Där du sitter bekvämt, har lugn och ro, och känner att du kan fokusera.

PAUSA. Dela upp arbetet i mindre delar och ta pauser.

INTE FÖR HÅRD. Var nöjd även om du har bara har pluggat en liten stund. Känn dig stolt över att du i alla fall har öppnat böckerna.

FOTA. ”Om inte jag vet vad uppgiften är så brukar jag alltid kolla på mobilen. Där har jag skrivit upp eller tagit foto på tavlan i skolan.”

FÖRKLARA FÖR ANDRA. ”Tänk att du ska förklara till exempel nåt i kemin för någon som inte vet någonting. Då måste man verkligen tänka efter, och då lär man sig bättre.”

KRYSSA AV. ”Jag brukar skriva upp exakt alla moment och kryssa för när man gjort det och göra nåt roligt en stund efter att jag gjort nåt tråkigt!”

RUTINER. ”Jag gör alltid läxorna på samma plats hemma och har samma spellista som bakgrundsmusik. När jag sitter där så är det bara skolarbete som gäller.”

HITTA MOTIVATION. ”När jag är klar med det jag ska göra får jag spela spel på datorn, det gör att jag blir motiverad och koncentrerar mig.”

HELLRE LITE ÄN INGET. ”Förut brukade jag försöka plugga en kvart, tjugo minuter om dagen hemma, för att få någonting gjort. Det funkade ganska bra, åtminstone ett tag. Det är bättre att göra lite än ingenting alls.”

BELÖNING. ”Man kan försöka belöna sig själv om man lyckas och verkligen klarar av det man gör. Det är viktigt att man skämmer bort sig själv när man har lyckats.”

Den här texten kommer från vår elevhandbok “Så här! Få skolan att funka”. I menyn till vänster kan du läsa hela boken digitalt eller beställa den från vår webbutik.