Regnigt men roligt!

 Det har varit skönt att få åka ifrån vardagen och komma hit och göra saker tillsammans med folk man trivs med. Det var stelt i början men sen kom vi varandra nära på typ tre timmar.

Så summerar 13-åriga Klara  Attentions första barnläger som gick av stapeln på Tollare folkhögskola i Nacka den 17-19 juni. Tio barn och ungdomar deltog i lägret tillsammans med en av sina föräldrar – bara mammor skarmklippden här gången.

Barnen delades in i två åldersbaserade grupper med tre ledare i varje grupp. Deras lägerdagar bestod av lekfulla aktiviteter med inriktning på kreativitet och samarbete. Bland annat den klassiska leken knuten – en samarbetsövning där man ska trassla in sig i varandra med armar och ben och sedan se till att reda ut knuten utan att släppa varandras händer.

– Vi gör en massa övningar, bakar och äter god mat, sammanfattar nioåriga Julia från Östersund.

– Det roligaste var när vi bakade tårta och åt den tillsammans sen, berättar Anton och de flesta lägerkompisarna håller med.

Alla aktiviteter var så klart frivilliga. De som inte ville vara med softade istället, oftast ihop med sin smartphone och ett par hörlurar. Flera av barnen hade låga förväntningar på lägret, och blev positivt överraskade trots att ett regnoväder tvingade dem att vara inomhus.

– Jag trodde det skulle vara mer som skolan, men så var det inte alls. Jag är glad att mamma tog hit mig, säger Anton.

Parallellt med barnens aktiviteter fick mammorna samtals- och reflektionstid tillsammans med Attentions anhörigsamordnare Jenny Kindgren. Där var målsättningen att för en gång skull fokusera på sig själva och sin situation istället för på barnen.

– Utgångspunkten är densamma som på ett flygplan, förklarade Jenny. Man måste sätta på sig själv syrgasmasken innan man hjälper barnet för om man inte fungerar själv kan man inte ta hand om någon annan.

Ett av samtalsämnena var just hur man kan försöka ta hand om sig själv även i vardagen, trots att man har så fullt upp med sina barn och projektleder tillvaron dygnet runt. Stämningen var öppenhjärtig och känslosam.

– Vi har gråtit, kramats och skrattat tillsammans. Här är ju diagnosen norm och man kan vara öppen med allt. Det har varit förlösande och berikade, sammanfattar några av mammorna.

De kom varandra nära och innan de reste hem skapade de en gemensam facebookgrupp för att fortsätta samtalen efter lägret.

Attentions målsättning är att lägret ska bli det första av flera barnläger inom förbundet. Genom projektet Barns Röst kommer Attention att ta fram en lägermanual som lokalföreningar sedan kan använda för att arrangera barnläger på sin ort.

– Får man chansen att åka på ett sånt här läger så ska man ta den, tycker Klara. Det finns en risk att det kan vara tråkigt men det kan också vara jättekul – som det här lägret har varit!