ADHD = en styrka på planen

-Det finns massa fördelar med att ha ADHD, säger Brandon och Samuel. Inte minst när man idrottar. Brandon och Samuel är två utåtriktade 15-åringar. De lägger mycket tid på att träna de idrotter som de tävlar i. Att träna är bra när man har ADHD, tycker de.

samuel_o_brandon– Jag är målvakt i handboll och spelar i ett lag på elitnivå, säger Brandon stolt och menar att hans ADHD är en stor tillgång.

– Jag är explosiv och reagerar snabbt.

Samuel har haft svårt att sova på nätterna. Att träna regelbundet gör det lättare.

– Jag försöker ta ut mig så mycket som möjligt på träningarna, jobba riktigt hårt. Det gör mig lugnare, och då kan jag sova bättre. Jag mår bättre av träningen.

De tycker också att det är bra att ha något att göra på fritiden. Något som är kul och som gör dem mindre rastlösa.

– Om jag inte hade haft träningen skulle jag säkert ligga hemma på sängen mycket mer och bara spela tv-spel. Då är det roligare att spela fotboll, säger Samuel, som nu är fot­bollsmålvakt efter att ha testat över 10 olika sporter.

Idrott, rätt medicin och rätt stöd i skolan

Brandon och Samuel går båda på högstadiet. Tack vare idrotten, rätt medicin och rätt stöd i skolan, funkar livet bra för dem. De trivs i skolan, även om det inte alltid har varit så.

– Jag fick problem redan på dagis för att jag aldrig kunde sitta still, säger Brandon och berättar att han var 8-9 år när han fick sin diagnos – grav ADHD.

Det tog tid att få rätt medicin och rätt hjälp.

– För mig är medicinen helt nödvändig! Utan den fungerar ingenting.

Samuel fick sin diagnos när han gick i sexan.

– Jag tyckte skolan var pest hela låg- och mellanstadiet. Jag kunde aldrig koncentrera mig och mådde dåligt på många sätt. Jag hade svårt att sova och var ofta ledsen.

Han berättar om lärare som inte såg eller gjorde något för att hjälpa honom.

Helt öppna med sina diagnoser

Brandon och Samuel är helt öppna med att de har ADHD. Men båda minns oron när de skulle berätta det i skolan.

– Jag trodde att kompisarna skulle se mig som ett missfoster, säger Samuel med ett skratt.

I dag vet alla bättre. Efter ett och halvt år på Källbrinksskolan tycker inte någon av dem att det är något problem med deras ADHD. Brandon är helt självgående i skolarbetet medan Samuel behöver lite extra stöd. Deras kompisar tycker heller inte att det är något konstigt.

– Vi skäms inte för att vi har ADHD. När vi först fick diagnosen visste vi inte riktigt vad det var, men nu förstår vi oss själva bättre. Och det finns massa fördelar med att ha ADHD.