Smilla intervjuar Camilla

Smilla och Camilla

Smilla är ungdomsreporter för men Hallå! Camilla Ekstrand är psykolog och chef på ADHD-center i Stockholm.

Vad beror ADHD på?
Den vanligaste orsaken är ärftlighet. ADHD är ärftligt på samma sätt som längd. Man ärver det från sina föräldrar eller andra släktingar. Det kan också bero på en svår förlossning där bebisen får syrebrist eller på för tidig födsel.

Vilka är de vanligaste symptomen?
Det finns tre väldigt vanliga symtom. Det första är koncentrationsproblem. Det visar sig på olika sätt för olika personer. En del stör andra medan andra drömmer sig bort. Det andra är impulsivitet. Att man har svårt att stoppa sig ibland och kanske gör eller säger saker utan att tänka efter först. Det tredje är aktivitetsnivå. En del har massa energi hela tiden och en del har ingen energi alls. Men det vanligaste är att det svänger mellan att ha massor av energi och att ha lite.

Vilken ålder är det vanligast att få en diagnos?
För killar är det vanligast att få diagnos under lågstadiet. Tjejer får oftast diagnos mycket senare. Det är ett stort problem och vi måste jobba för att tjejer ska få hjälp tidigare.

Hur många i Sverige har ADHD?
I skolåldern har mellan tre och sex procent ADHD. Men alla har kanske inte fått en diagnos. Sen är det ungefär fem procent till som har koncentrationsproblem men inte tillräckligt för att få en diagnos. Bland vuxna är det två procent som har ADHD. Att det är fler barn än vuxna kan bero på att många lär sig att hantera sina symtom när de blir vuxna så att de inte längre har en funktionsnedsättning. Dessutom utvecklas hjärnan ända tills man blir ungefär 25.

Har man diagnosen under hela livet?
Ja, men den visar sig ofta på olika sätt i olika åldrar. Ibland är det lättare när man blir vuxen för att man kan välja ett jobb som passar en och där ADHD inte är ett problem. Men samtidigt ställs det också mer krav på vuxna.

Har du några tips på hur man kan göra för att sova bättre?
Om man inte kan sova för att man har för många tankar i huvudet kan det fungera att ta en ”orosstund” ett tag innan man lägger sig och ta de tankarna då. Om det är kroppen som inte lugnar sig så kan man prova
massage eller något annat som hjälper kroppen att slappna av. Tunga täcken funkar också för många.

Vad kan man göra för att det ska bli lättare att koncentrera sig?
Det beror på vad det är som stör. Man måste ringa in det först. Om det är alla ens egna tankar så finns det minneshjälpmedel som man kan använda för att slippa att ha allt i huvudet. Är det ljud så kan det funka med hörselkåpor, öronproppar, att lyssna på musik eller att sitta ifred. Det gäller att hitta sitt sätt eftersom det är olika för olika personer.

Vad tror du är den vanligaste fördomen om ADHD?
Att det ställs för många diagnoser, att ”alla får en diagnos”.

Varför tycker du att det är viktigt att upplysa samhället om ADHD?
Det finns så mycket att vinna på att få hjälp för den som har ADHD. Alla har styrkor och svagheter och med rätt hjälp kan man få hjälp att bygga på sina styrkor.

Har du eller någon i din familj ADHD?
Jag har inte ADHD, men om jag gjorde en utredning så skulle man nog upptäcka att jag har mer energi än de flesta. Flera i min familj har ADHD, till exempel min dotter.

DET FINNS TRE OLIKA TYPER AV ADHD:
1. ADHD med huvudsakligen bristande uppmärksamhet.
De som har den här typen av ADHD har mest svårt att koncentrera sig. Det brukar ofta kallas för ADD.

2. ADHD med huvudsakligen överaktivitet och impulsivitet.
De som har den här typen av ADHD brukar ha svårt att sitta still, svårt att vänta och tänker inte alltid efter innan de gör något.

3. ADHD av kombinerad typ.
De som har den här typen har båda de två första typerna av ADHD. Svårt att koncentrera sig och svårt att sitta still och vänta. Det är den vanligaste typen av ADHD.