Smilla – 14 år och har ADHD

Hur gammal var du när du fick din diagnos?
13 år

Kommer du ihåg hur det kändes?
Jättebra. Det var skönt att få veta varför vissa saker bara inte går och varför jag är så hyperaktiv.

Kände du dig annorlunda på nåt vis innan du fick diagnosen? I så fall hur?
Lite annorlunda. Jag kunde aldrig sitta still. Alla andra var ju så himla lugna.

Finns det något du tycker är bra med din diagnos?
Ja! Man är så kreativ. Folk brukar tycka att jag är rolig. Jag kopplar saker så snabbt. Om nån säger nåt så kan jag koppla det på ett fyndigt sätt till nåt annat.

Finns det något du tycker är jobbigt med din diagnos?
Att inte kunna koncentrera sig. Mest i skolan, men också om jag t ex går ut och äter med mamma eller pappa.

Vad tycker du andra borde känna till om din diagnos?
De ska veta att det inte är som folk trodde när jag var liten, att man slåss och är dum. Folk har till och med sagt till mig att jag inte kan ha ADHD för att jag inte slåss. Och många tror också att det mest är killar som har ADHD, men så är det ju inte. Sen tycker jag att många lärare borde bli bättre på att märka när barn har ADHD. De har inte alltid så bra koll på det.

Hur tycker du att du blivit behandlad inom vården, t ex inom BUP och habiliteringen?
Jag har haft tur på BUP. Min psykolog är en hyfsat ung tjej. Annars tänker man att det kan vara en gammal gubbe eller tant som inte fattar. Så jag är glad att jag fått en som inte är alltför olik mig. Men det var
annorlunda en gång då jag var på BUP-akuten. Då kände jag att jag inte alls blev tagen på allvar.

När är du ledsen?
Jag och min psykolog håller på att försöka ta reda på det nu. Jag blir oftast ledsen för att jag blir besviken på mig själv, tror jag. När jag inte klarar nåt eller om jag får ett bakslag. När jag försöker och försöker och det ändå inte går.

När är du glad?
När jag kopplar saker sådär snabbt så att andra tycker att jag är rolig och skrattar. När en kompis sms:ar. Eller när jag och min lillasyster inte bråkar.

Hur har skolan fungerat för dig?
Alltså när vi ska sitta still och ha långa genomgångar och sen börja jobba så blir jag typ ”Vad ska vi göra nu?”. Då kan jag inte koncentrera mig och blir besviken på mig själv. Och när jag blir besviken så blir det ännu svårare att koncentrera mig och jag blir ännu mer besviken.

Vad gör du helst på fritiden?
Är med kompisar, tränar akrobatik, går i second-handaffärer och syr kläder till våra katter som mamma tycker förstör katternas ”kattighet”.

Har du någon idol eller förebild?
Mamma! För att hon är min mamma och för att hon är så stark och alltid har varit där när det har varit jobbigt för mig.

Har du några knep som gör att vardagen blir enklare?
Jag försöker stå på huvudet och på händerna så mycket som möjligt för då känns det som att alla tankar ramlar ner i huvudet och samlas på samma plats.

Hur fungerar det med kompisar för dig?
Bra. Jag tycker inte att man behöver ha så många vänner. Hellre få vänner som bryr sig än många falska vänner. Alla mina nära vänner har känt mig sen jag var liten. De vet hur jag funkar och jag vet hur de funkar.

Vad har du för framtidsplaner?
Att plugga och få ett bra jobb som jag tycker är kul, och vara glad.