Vad är ADHD?

När man har ADHD brukar det vara en utmaning att fokusera på en sak i taget. Men när man verkligen gillar något kan man ofta koncentrera sig längre än andra. Man blir hyperfokuserad. Känslor och idéer kan komma så fort att man inte hinner tänka efter innan man agerar. Man kanske avbryter den som pratar, blir arg snabbt eller inte tänker på vad man säger. Att däremot hålla fokus längre tid på ansträngande uppgifter, som läxor eller projektarbeten, kan göra att man blir trött. Alla intryck leder ibland till att man känner sig fysiskt och psykiskt utmattad.

Har man ADHD får man fler och starkare sinnesintryck än andra. Intryckskänsligheten kan göra att man upplever kritik och negativitet starkare, men det gör också att många blir bra på att läsa av andra och känna in omgivningen.

Personer med ADHD får ofta starka känslor. Saker känns antingen jättekul eller jättetråkiga och de är inte mittemellan lika ofta som för andra.

ADD Många har svårt att sitta stilla. En del får tanketrängsel också. Det betyder att man tänker på för många saker samtidigt och inte får någon ordning på tankarna. När kroppen eller hjärnan inte kan ta det lugnt kan man få sömnproblem.

ADD är ADHD utan hyperaktivitet, med tyngdpunkt på uppmärksamhetsproblem.

Styrkor

  • Mycket energi till  att göra sånt man gillar.
  • Komma på bra idéer.
  • Superkoncentration när något är kul eller intressant.

Utmaningar

  • Få lugn och ro för att vila, sova eller tänka.
  • Komma ihåg sånt som läxor och gympapåsar.
  • Koncentrera sig när det inte är kul.

Se filmen om ADHD